Kamperen in de winter

Het rijk alleen op camping

Kamperen is niet alleen in de zomer de perfecte manier om van natuur te genieten, winterkamperen maakt een opmars. Voel je de koning te rijk en word wakker op een berijpt veld dat je vaak helemaal voor jezelf hebt. Neem wel voldoende warme kleding mee. En dekens, dekens, dekens…

Je houdt ervan of je haat het: de luxe van een vederzachte Auping tijdelijk verruilen voor een flinterdun opblaasmatje of een nét niet groot genoeg bedje in caravan of camper. Niet met zes keramische platen en een grilloven koken, maar op twee karige gaspitjes. Mijn vriendin Liv en ik zijn opgegroeid met kampeerkoorts. Wekenlang ’buiten’ slapen in de zomervakanties en bivakkeren op festivals en met vrienden. Daar hebben we elkaar dus mooi in gevonden. Na een paar tentreisjes en een langere vakantie met een gehuurde caravan was het tijd voor de volgende stap op de kampeerladder: een eigen caravan.

Het werd een kleine, oude Dethleffs uit het jaar nul. Lang stilgestaan, zonder ingebouwd toilet en een gaskachel die het niet meer deed. Vooral dat laatste was iets waar we niet zozeer spijt van kregen, maar waar we misschien wat langer over hadden kunnen nadenken.

Wanneer we tijdens de vuurdoop van onze allereerste, eigen caravan de pootjes uitdraaien, balen we in eerste instantie nog dat we geen houten plankjes hebben meegenomen (om te voorkomen dat het zwikkie in de grond zakt). Maar dat blijkt niet nodig: de keurig gemaaide grassprieten van camping Het Bos Roept in Slootdorp zijn wit uitgeslagen en de grond is keihard: het vriest en de gevoelstemperatuur is met een Siberische wind zo’n acht graden onder nul. Gelukkig hebben we veel kleren mee.

Het fenomeen winterkamperen is aan een opmars bezig. De recentste cijfers hierover stammen uit 2016 toen de groep mensen die in december, januari of februari de tent opgooiden, 21 procent was gestegen ten opzichte van twee jaar daarvoor. Steeds meer campings mogen van de gemeentes waar ze zijn gevestigd, ook in de winter de poorten openen. Of ze dat daadwerkelijk doen, verschilt. In elk geval zijn de meeste natuurkampeerterreinen (waarvoor je het zogenoemde Groene Boekje nodig hebt om de caravan of tent neer te zetten) ook in de winter geopend.

Terwijl mijn kampeerervaringen zich tot nu toe in de periode tussen mei en september uitstrekten, had Liv de kou al eens in de slaapzak bedwongen. „Winterkamperen in een tent is natuurlijk iets anders dan in een caravan”, zegt ze.

„Voor mij was het dan ook best een luxe om in een bed op hoogte van de grond af te kunnen slapen! Dat scheelt behoorlijk wanneer het buiten vriest en je dus niet op de grond hoeft te liggen. Ik heb vorig jaar op natuurkampeerterrein Drie in Ermelo (aanrader!) met min 2 in een tentje geslapen. We waren best goed voorbereid en hadden het, behalve koud, vooral gezellig.”

De eerste keer met de caravan was de voorbereiding wat minder: het ingebouwde gaskacheltje was afgesloten en een elektrische kachel hadden we nog niet. Omdat de caravan niet zo groot is, is het tijdens het koken in de zomer altijd erg warm. Voor de winter kan dat ook een oplossing zijn: even het gas aan en alles boven heuphoogte wordt behaaglijk. Maar warmte stijgt, dus de voeten blijven koud. Dikke sokken zijn dus zeker een aanrader en een elektrisch kacheltje is geen overbodige luxe. Maar luxe? De charme van kamperen is eigenlijk juist om die zoveel mogelijk thuis te laten. Kamperen in de winter doet daar nog een schepje bovenop: geniet van de mooie, winterse omgeving met het meest minimale wat je nodig hebt om warm en in leven te blijven. Terug naar de basis.

Liv: „Wanneer je op de kou instelt, valt het heel erg mee! Mijn tip is om goede kampeerspullen mee te nemen zoals een kwalitatieve slaapzak die je met bijvoorbeeld min 15 nog kan warmhouden. Ook is het aan te raden om voor het slapen jezelf warm te houden bij een kampvuurtje of in het verwarmde sanitairgebouw. In Nederland beschikken vrijwel alle natuurkampeerterreinen waar je in de winter kunt slapen, over een verwarming in het sanitair. Om vervolgens wakker te worden met het ijs op je tent op een kampeerterrein waar bijna niemand is, is een bijzondere ervaring.”

Daar stipt Liv een belangrijk onderdeel van het winterkamperen aan. Want vrijwel elke camping die open is, beschikt wel over een ’schuilplaats’ voor als het echt te gek wordt. Een verwarmd sanitairgebouw is ook bijna standaard, maar je gaat niet kamperen om de hele avond op het toilet te zitten. Een schuurtje, een afdakje, een cafeetje: als het écht kramperen wordt, kun je ergens terecht.

Op Het Bos Roept staat sinds kort een gezellig ingerichte kas. „Het eerste wat we lieten bouwen”, vertelt eigenaar Gidus trots. De knetterende houtkachel zorgt ondanks de beukende wind voor een aangenaam temperatuurtje in de kas. Koffie, bier, frisdrank, boeken en spelletjes zijn beschikbaar.

Kamperen

Daarnaast is het op steeds meer campings toegestaan om een vuurtje te stoken. Het kost wat moeite, tijd en kou (en de helft van Livs notitieblokje) om vlammetjes te krijgen. Maar je krijgt naast een gezellig vuurtje ook een fijne, gratis warmtebron. Alleen nog even waken voor de verleiding om je voeten eraan te warmen, want het risico is groot dat je je schoenzolen onherstelbaar beschadigt.

Snertwandelingen
Camping Het Bos Roept in Slootdorp ligt pal aan het Robbenoordbos, waar mooie wandelingen (in de winter met snert) worden georganiseerd. Landgoed Hoenderdaell is aan te fietsen en ook Enkhuizen en Hoorn liggen in de buurt. Voor wie niet vaak in dit deel van Nederland is, is de veerboot van

Den Helder naar Texel ook een aanrader. In ieder geval elk uur, en vaak elk half uur, zijn er afvaarten van de TESO. Met de auto naar de overkant is een optie, maar goedkoper is het om de auto gratis in Den Helder te laten staan. Een overtocht kost dan slechts 2,50 en voor een buskaartje betaal je 3 euro.

Pasta of soep
Hoe vervelend ik het ook vind om aan te raden veel (dikmakende) koolhydraten te eten: een lekkere pasta is perfect campingvoer en in de winter blijf je er extra makkelijk warm door.

Een zakje macaroni in het ene pannetje, een pot saus met wat groenten in de andere.

Het is echt niet moeilijk om in de caravan of camper (of zelfs in de tent) een voedzame en lekkere maaltijd op het klaptafeltje te toveren.

Een blik soep is zo opgewarmd. Het risico dat in de winter vooral op de loer ligt, is dat al het eten en drinken bevriest. Denk daarom aan een niet-elektrische koelbox die voor deze ene keer het omgekeerde effect mag hebben: je eten en drinken onbevroren in plaats van koud houden.

Als de ruimte beperkt en de omgeving te koud is om boterhammetjes te smeren, zijn verse eitjes altijd een oplossing. Zoals een roereitje met bosuitjes en peper en zout. Het bosuitje hoef je namelijk niet te snijden, maar je knipt er met de schaar wat ringetjes vanaf.

Liever koffie dan rum
Sint-bernard-honden liepen niet voor niets met een vaatje rum door de bergen en wie krijgt het niet warm na een flink glas jenever? Maar écht warmer word je er dus niet van.

Om echt warm te blijven zijn koffie, warme chocolademelk of een simpele kop warme melk een aanrader. Voor wie geen koffiezetapparaat mee wil nemen: een percolatortje hoeft niet te veel te kosten en oploskoffie is ook altijd een oplossing.

Bron: Telegraaf.nl